L’EVA354 a «L’últim carrer de Vilafranca»

Als de l’EVA354 ens agrada establir col·laboracions perquè normalment s’erigeixen contexts en que es desencadenen situacions que donen vida a la lectura en veu alta i a les persones que hi participen llegint. La propera col·laboració serà al cap de setmana de propostes artístiques i culturals – els dies 25, 26 i 27 de març – “L’últim carrer de Vilafranca”, que han impulsat l’Elisabet Rius i la Marta R. Peribáñez per celebrar els 10 anys de Matinals de Dibuix Domèstic. Serà a Cal Pere Pau – Casa rural c/ Sant Roc, 27, 08720 Sant Pere Molanta.

En concret, els de l’EVA354 coorganitzarem el dissabte 26, a partir de les 10.00h, a la sessió de cursos i tallers, amb una sessió de dibuix «Reading Sketchers»; en la qual els assistents es trobaran amb les persones lectores de l’EVA354 que faran de models per als dibuixants mentre llegeixen en veu alta textos al voltant de la creació. Se’ns ha convidat a assistir-hi com a lectors, però també com a artistes. Si la nostra opció és aquesta darrera, caldrà portar materials de dibuix. No cal, però, saber dibuixar. I com que l’aforament serà limitat, amb inscripció prèvia, podeu fer-la a través de l’adreça d’e.mail matinalsdedibuix@gmail.com.

Orígens de les Matinals de Dibuix Domèstic

Corria la primavera del 2012 quan van néixer Les Matinals de Dibuix Domèstic a la casa de turisme rural Cal Pere Pau. Tant l’Elisabet Rius com la Marta R. Peribáñez tenien molt fresques les bases del treball artterapèutic i de mediació artística, i sovint compartien i intercanviaven impressions, contrastaven propostes, reflexionaven i buscaven com acostar-se al fet creatiu des d’un lloc més allunyat de l’acabat i l’objecte estètic, posant la mirada en
l’ètica i en l’acompanyament de les persones, així com en el procés creatiu.
En aquells moments al Penedès no hi havia cap proposta que acostés el fet creatiu sota aquesta mirada. La font d’inspiració inicial van ser les sessions del Club del Dibujo que liderava l’América Sánchez a Barcelona i que vam conèixer a través del Pep Puig, un dels seus participants des dels inicis, i amb qui vam coincidir a la formació d’artteràpia.
Hi havia molt de desig de laboratori professional, de creació de xarxa i ganes de facilitar un espai que explorés el procés creatiu i els seus desencadenants d’una manera planera, propera i profunda a la vegada, amb implicació, que és una de les característiques de l’artteràpia: allò que fa que la persona “entri” en la proposta, contacti autènticament i s’hi capbussi sense judici, amb la disposició necessària per “mullar-se”. En aquesta immersió una pot descobrir
coses d’una mateixa, es fa preguntes i pot transformar idees i concepcions fins llavors mai posades en dubte. Per això se sosté el procés de creació com un procés de transformació, que va més enllà de l’expressió inicial, tan necessària com bàsica, i que permet fer evolucionar la forma fins a indrets insospitats.

El lloc com a pretext 

Les Matinals es caracteritzen per ser col·lectives, intergeneracionals, mòbils i versàtils. Això es tradueix en: propostes per a totes les edats, i en el si del grup, a vegades individuals i d’altres col·lectives, sense necessitat de tenir coneixements artístics, on la interacció i l’intercanvi nodreixen els processos i eixamplen els aprenentatges, movent-se pel territori i coneixent el territori.
Son mòbils perquè no es fan en un taller fix, sinó que es mouen i aquest fet dona la clau per a l’acció creativa tot coneixent el territori. I per això també son versàtils: s’han fet sessions dalt del campanar de Vilafranca i en terrats, en vinyes i cellers (Mas Comtal, Caves Llopart, Valldolina), en boscos d’hivern de Vilobí, al CIARGA (refugi antiaeri dels Monjos), al VINSEUM, en mercats, cafeteries, cases de turisme rural, al claustre romànic de Sant Sebastià dels Gorgs, a la casa-taller del pintor David Ribas, al claustre de Sant Francesc,
també dins la capitalitat de la cultura catalana 2015 de Vilafranca amb el projecte “A mà alçada”, en diversos certàmens del Big Draw de Vilafranca, a la Cisterna i al Festival EVA…Fins i tot s’ha adaptat als temps de confinament fent sessions online on el concepte “domèstic” pren un sentit literal.
Acompanyar la descoberta de les capacitats creatives i lúdiques, la sorpresa, la inspiració que suposava compartir, i sumar-hi el fet de descobrir patrimoni, paisatge, tot el que es desvetllava en el món interior i exterior, les metàfores, els símbols, el goig de fer amb les mans i transformar la matèria, celebrar l’amistat que es teixeix rere cada trobada…, fa que les Matinals siguin un espai còmode, un “com a casa”: matinals de dibuix domèstic.
Sempre ens ha agradat saber que les Matinals van néixer a l’últim carrer de Vilafranca (un carrer ubicat al poble de Sant Pere Molanta, però que pertany al terme municipal de Vilafranca del Penedès). I sempre havíem imaginat la possibilitat de fer una exposició sota aquest nom. Així que hem agafat aquest leitmotiv per a la nostra celebració, ja que metafòricament, a les Matinals sempre li ha interessat aquesta perifèria dels “defores”, d’allò que no és al centre, els marges, els límits, allò outsider que, per tant, no és ni popular, ni
massiu, ni hegemònic, etc., també pel que fa al fet creatiu i artístic.

Programa 

(CINEMA)

¿Qué tienes debajo del sombrero?
Obrim la celebració dels 10 anys de les Matinals de Dibuix Domèstic amb el projecció de la pel·lícula documental ¿Qué tienes debajo del sombrero? (Iñaki Peñafiel i Dolores Barrera, 2006), que explica la història de la Judith Scott, una escultora nord americana de 62 anys que busca expressar-se a través de l’art.
El documental és una invitació a reflexionar sobre el paper de l’art com a expressió, comunicació, creació, cultura i cura. Al final de la pel·lícula, s’obrirà un espai per al col·loqui.

Divendres 25 a les 19h a la Sala d’Actes de l’Escorxador
Organitza: Matinals de Dibuix Domèstic

(CURSOS I TALLERS)

Sessió de dibuix “Reading Sketchers”
La sessió de les Matinals de Dibuix Domèstic se’n va a l’última casa de Vilafranca (Cal Pere Pau) per trobar-se amb les persones lectores de l’EVA354 que ens faran de models per als nostres dibuixos mentre ens llegeixen en veu alta textos al voltant de la creació.
Cal portar materials de dibuix. No cal saber dibuixar. Aforament limitat amb inscripció prèvia.

Dissabte 26 a les 10.00h a Cal Pere Pau – Casa rural c/ Sant Roc, 27, 08720 Sant Pere Molanta
Inscripció prèvia: matinalsdedibuix@gmail.com
Organitza: Matinals de Dibuix Domèstic i EVA354

 

(ARTS VISUALS)

L’últim carrer
Inauguració de l’exposició col·lectiva per a celebrar els 10 anys de les Matinals de Dibuix Domèstic, un recull d’obres plàstiques i audiovisuals de diverses persones que al llarg d’aquests 10 anys del col·lectiu han passat per les seves sessions. Una oportunitat per a retrobar-nos i celebrar des de l’expressió i la creació, l’art dels marges.

Dissabte 26 a les 12.30h a Cal Pere Pau – Casa rural c/ Sant Roc, 27, 08720 Sant Pere Molanta.
Horaris de visita: dissabte 26 de 12.30 a 14.00h i de 17.00 a 20.00h, i diumenge d’11.00 a 14.00h.
Organitza: Matinals de Dibuix Domèstic i Cal Pere Pau

(ARTS VISUALS)

Performance de cloenda de l’exposició “L’últim carrer”
Acció de cloenda dels actes de celebració dels 10 anys de les Matinals de Dibuix Domèstic i de l’exposició “L’últim carrer”.

Diumenge 27 a les 13.00h a Cal Pere Pau – Casa rural c/ Sant Roc, 27, 08720 Sant Pere Molanta

 

 

Tags:

Share Post :

More Posts

Deja una respuesta